header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Συνάντησή με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Κο Πλακιωτάκη Ιωάννη.

Συνάντησή  με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Κο Πλακιωτάκη Ιωάννη.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ
Κέρκυρα, 19/05/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνέχεια ενημέρωσή μας σχετικά με τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικότερα της επίσκεψής αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελούταν από τα μέλη κ. Θεριανό Φίλιππο, Γεν. Γραμματέα του Δ/Σ, και κ. Τράνακα Σταμάτιο, Ταμεία του Δ/Σ, καθώς και τον κ. Βλάχο Μιχαήλ, Τεχνικό Σύμβουλο του Συνδέσμου, στο γραφείο  του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Η επίσκεψη και συνάντησή μας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού, τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργού και τον Διευθυντή της Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας ήταν σημαντική αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική για την εικόνα και το μέλλον του κλάδου μας. Δεν μασήσαμε τα λόγια μας για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις της άσκησης των επαγγελμάτων μας και ζητήσαμε με ξεκάθαρο τρόπο από τον κ. Υπουργό να επέμβει για την άμεση υλοποίηση και θεραπεία των ζητημάτων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή επαγγελματική δραστηριοποίηση του κλάδου μας. Ειδικότερα, ζητήσαμε τα ακόλουθα:

1) επιτάχυνση και άμεση έκδοση του νέου τροποποιημένου Γ.Κ.Λ. 20 που στα περισσότερα σημεία έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολύ καιρό με την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επισημάναμε ότι για ανεξήγητους για εμάς λόγους, η έκδοση του καθυστερεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αβεβαιότητα στους επαγγελματίες του κλάδου μας. Για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την συζήτηση, η έκδοση του κανονισμού καθυστερεί για αιτίες που δεν έχουν να κάνουν καθαρά με τους εκμισθωτές του κλάδου μας αλλά για το γεγονός ότι προσπαθούν μέσα από τις διατάξεις του να νομοθετήσουν θαλάσσια μέσα αναψυχής για κρουαζιερόπλοια, τουριστικά γραφεία και άλλες κατηγορίες. Ζητήσαμε, λοιπόν, να εκδοθεί άμεσα ο νέος τροποποιημένος Γ.Κ.Λ. 20 με ισχύ από την 1/11/22 και τα ζητήματα τα οποία τον καθυστερούν να παραπεμφθούν σε μια άλλη τροποποίηση στο μέλλον. Φάνηκε θετική διάθεση από όλους και αποκομίσαμε την εντύπωση ότι αυτή η πρότασή μας θα υλοποιηθεί.

2) Θέσαμε το θέμα άμεσης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης για τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των παιδικών χαρών και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το θέμα αυτό θα λυθεί σύντομα.

3) Ζητήσαμε να συμμετέχουμε στην επεξεργασία των προτάσεων, οι οποίες συνίστανται στην κατά το δυνατό αντικειμενικότερο τρόπο επιβολής των προστίμων που επιβάλλονται στον Γ.Κ.Λ. 20, καθώς και την αφαίρεση του δικαιώματος δραστηριοποίησης (αναστολή άδειας) σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιστήσαμε ότι για εμάς είναι σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να έχουμε γνώμη και συμμετοχή. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι προτού εκδοθεί οποιοδήποτε τέτοιο σύστημα επιβολής ποινών, το σχέδιο του Υπουργείου θα μας τεθεί υπόψη προκειμένου να υποβάλλουμε τις απόψεις μας και να ακολουθηθεί συζήτηση επί του θέματος.

4) Θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις μας από την άναρχη δραστηριοποίηση των σκαφών που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον Γ.Κ.Λ. 38 και ζητήσαμε αποσαφήνιση και τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να σταματήσει η άνιση και παράνομη μεταχείριση σε βάρος των επαγγελματιών του κάδου μας. Επιπλέον, θέσαμε προς άμεση επίλυση το ζήτημα των ορίων των πλόων των σκαφών που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον Γ.Κ.Λ. 20, έτσι ώστε άμεσα οι πλόες να επεκταθούν από τρία ναυτικά μίλια που είναι σήμερα σε έξι.

5) Τέλος, συζητήσαμε μια διαρκή παραβίαση της νομοθεσίας εκ μέρους της αρμόδιας διεύθυνσης που είναι επιφορτισμένη με το θέμα της έγκρισης και χρήσης των πλωτών εξεδρών. Ενώ, λοιπόν, η νομοθεσία, τονίσαμε ότι, προβλέπει προθεσμία τριών μηνών για την περάτωση όλων των διαδικασιών, εντούτοις παρατηρούνται καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τους οκτώ με εννιά μήνες, με αποτέλεσμα να αναιρείται στην πράξη το δικαίωμα της επαγγελματικής μας ελευθερίας, δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία. Φάνηκε να μην ήταν ενημερωμένος απόλυτα για αυτό το φαινόμενο και έδειξε τουλάχιστον σε εμάς έκπληκτος και μας διαβεβαίωσε ότι θα το διορθώσει άμεσα.

Το πιθανότερο είναι ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων που θέσαμε, ο Υπουργός δεν ήξερε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μπορεί, όμως, να κατάλαβε τη σημασία όταν κάποιος το εξηγεί σε σχέση με το τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του. Αυτό επιτύχαμε στις 17/05/22 στην συνάντησή μας με τον Υπουργό. Η συνάντηση και επίσκεψή μας στο Υπουργείο γενικά πέτυχε! Ωστόσο, ασφαλώς θα αρχίσει άμεση αντιπαράθεση για το τι πήραμε, τι πρέπει να περιμένουμε κ.λ.π. Λογικό και αναμενόμενο. Τίποτε άλλωστε δεν κρίνεται από μια επίσκεψη. Η μάχη είναι ένας μαραθώνιος και θα διαρκέσει πολύ μετά την επίσκεψή μας στον Υπουργό. Ενδεχομένως να έχουμε και αναταραχές μπροστά μας, διότι πολύ παραμονεύουν για να μπουν στον τομέα των εκμισθώσεων των θαλασσίων μέσων αναψυχής. Θα πάρει καιρό για να κάνουμε ένα ψύχραιμο «λογαριασμό». Τo σίγουρο, όμως, είναι ότι η επίσκεψή μας ήταν σημαντική και ενίσχυσε την εικόνα του κλάδου μας. Ήταν μια πολύ καλή στιγμή για τον κλάδο και πρέπει να την συνεχίσουμε.        

     

Δελτιο Τυπου Πανελληνιου

Γρήγορη αναζήτηση με Tags

20 Γενικός Κανονισμός Λιμένα20222023COVID-19e-ΔΛΑK.Y.AkitesurfNέαPARACRAFTSAFE WATERSPORTSWing-FoilingΑΓΓΕΛΙΕΣΑΔΕΙΕΣ ΘΜΑΑΙΓΙΑΛΟΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΚΑΦΩΝΑετοσανίδαΑσφαλιστήρια ΣυμβόλαιαΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΓΚΛ20Γενική ΣυνέλευσηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔημοπρασίεςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΡΓΑΣΙΑΕΣΠΑΕγγραφέςΕυχαριστήριο ΜήνυμαΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΘαλάσσια Μέσα ΑναψυχήςΘαλάσσια Παιδική ΧαράΙωάννης ΠλακιωτάκηςΚ.Υ.ΑΚΥΑΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑΛιμενικό ΣώμαΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣΜΙΣΘΩΜΑΤΑΜήνυμα ΤαμίαΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙΝΙΚΟΣ ΙΩ. ΣΠΑΝΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣΠΡΑΚΤΙΚΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΠΩΛΕΙΤΕΠαραχώρηση Απλής Χρήσης ΑιγιαλούΣυνάντηση με την υφυπουργό οικονομικώνΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΤροποποίηση Γενικού Κανονισμού ΛιμέναΥπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΥπουργική ΑπόφασηΥπουργό ΤουρισμούΥφυπουργός Πολιτισμού & ΑθλητισμούΧρήση Πλωτών ΕξεδρώνΧρήσης Πλωτής Εξέδρας

Τελευταία νέα του Πανελλήνιου

Παρακαλούμε απαντήστε σε σύντομες ερωτήσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μαζί σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.