header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Παράταση Χρονικής Ισχύς Ιατρικών Γνωματεύσεων του άρθρου 23 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 20

Παράταση Χρονικής Ισχύς Ιατρικών Γνωματεύσεων του άρθρου 23 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 20
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Κέρκυρα, 12/11/2020

Αρ. Πρωτ.: 173

Προς:  κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω email: minister@yna.gov.gr  , minister.office@yna.gov.gr,

Κοιν.: 

1) κ. Βιδάλη Αντώνιο, Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.), Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω email: avida@yna.gov.gr

2) Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας
Τμήμα Α’ και  Γ’
Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,μέσω email: dla@hcg.gr

ΘΕΜΑ: «Παράταση Χρονικής Ισχύς Ιατρικών Γνωματεύσεων του άρθρου 23 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 20».

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Το άρθρο 23, παρ. 3, περίπτωση β) του Γενικού Κανονισμού Λιμένα υπ’ αρίθμ. 20, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει τα ακόλουθα: 

«3. Με την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου συνυποβάλλονται τα ακόλουθα:

[..] β) πιστοποιητικά/βεβαιώσεις ιατρών των ακόλουθων ειδικοτήτων: καρδιολόγου, πνευμονολόγου, ψυχιάτρου και οφθαλμιάτρου, ιδιωτών ή από δημόσια νοσοκομεία, με τα οποία βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι υγιής και κατάλληλος για την άσκηση του επαγγέλματος του εκμισθωτή θαλασσίων μέσων αναψυχής. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4250/2014 (A’ 74), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.».

2. Το άρθρο 23, παρ. 11 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα υπ’ αρίθμ. 20, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει τα ακόλουθα:

«11. Εφόσον δε γίνεται χρήση θέσης (πόστου) επί του αιγιαλού, η άδεια εκμίσθωσης ισχύει για ένα (1) έτος από την έκδοσή της. Η άδεια εκμίσθωσης ανανεώνεται εντός

τριμήνου πριν τη λήξη της ισχύος της με την υποβολή στη Λιμενική Αρχή των ακόλουθων δικαιολογητικών: α) της περίπτωσης β) της παραγράφου 3 του παρόντος

άρθρου.»

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων  προκύπτει ότι η πιστοποίηση της υγείας των εκμισθωτών θαλασσίων μέσων αναψυχής γίνεται με τις προαναφερόμενες ιατρικές γνωματεύσεις  κάθε φορά που ανανεώνεται η άδεια.

Εν προκειμένω, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από την πανδημία αφορούν σε δραστικούς περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεως, την οικονομική ελευθερία ως επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία των περισσοτέρων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων, και την ελευθερία του συνέρχεσθαι με την πλήρη απαγόρευση  συγκεντρώσεων  σε κλειστούς χώρους εξυπηρετούν και  προστατεύουν καταφανώς υπέρτερα αγαθά και  συνδέονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια η επιλογή του νομοθέτη να προτάξει κατά την στάθμιση τα αγαθά της ζωής και της υγείας ως υποκειμενικά δικαιώματα αλλά και της δημόσιας υγείας ως συλλογικού έννομου αγαθού κρίνεται  πολιτικά εύλογη και επιβεβλημένη

Περαιτέρω, ακολουθώντας τα διδάγματα της επιστήμης αναγνωρίζει βάσιμα ότι ο κίνδυνος για την προσβολή αυτών των αγαθών από την πανδημία, δεδομένου του τρόπου μετάδοσης του ιού και των συνεπειών του, είναι ιδιαίτερα πιθανός  κατά την  επίσκεψη σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο. Εκτός τούτου, επιβάλλεται να αποφεύγονται και οι άσκοπες μετακινήσεις.  

Επειδή κρατική εξουσία προτάσσει την ζωή και την υγεία ως θεμελιώδη δικαιώματα και την δημόσια υγεία ως συλλογικό έννομο αγαθό, δεδομένης και της εκπλήρωσης του καθήκοντός του να τα προστατέψει αλλά και το ότι ο χαρακτήρας αυτών των περιορισμών είναι προσωρινός και με την προοπτική ότι η οικονομία θα ανακάμψει μόλις παρέλθει αυτή η κρίση.

Επειδή, πάρα πολλοί εκμισθωτές κατά το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου υποχρεούνται να ανανεώσουν την άδεια τους με αναφορά σε θαλάσσιο γεωγραφικό στίγμα. 

Επειδή, σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή σας η ανανέωση αυτή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-ΔΛΑ, πλην όμως για την υποβολή ιατρικών γνωματεύσεων μέσω αυτής της εφαρμογής απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκμισθωτών σε χώρους υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία). Πέραν τούτου, η επίσκεψη σε ιατρεία, πολύ δε περισσότερο σε νοσοκομεία, είναι εξαιρετικά δυσχερής ή σχεδόν αδύνατη.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε να επιτραπεί η ανανέωση των αδειών θαλασσίων μέσων αναψυχής με θαλάσσιο γεωγραφικό στίγμα με την προσκόμιση των ίδιων ιατρικών γνωματεύσεων που εκδόθηκαν πριν ένα χρόνο, έως ότου εκλείψουν οι συνθήκες ανωτέρας βίας που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID-19. Η επέκταση της ισχύος των ιατρικών γνωματεύσεων να είναι τουλάχιστον για τρείς (03) μήνες και εν συνεχεία να επαναξιολογηθεί η κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.  

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη υποστήριξη του κλάδου μας και την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου και εύλογου αιτήματός μας, αναμένοντας την άμεση παρέμβασή σας. 

Γρήγορη αναζήτηση με Tags

20 Γενικός Κανονισμός Λιμένα20222023COVID-19e-ΔΛΑK.Y.AkitesurfNέαPARACRAFTSAFE WATERSPORTSWing-FoilingΑΓΓΕΛΙΕΣΑΔΕΙΕΣ ΘΜΑΑΙΓΙΑΛΟΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΚΑΦΩΝΑετοσανίδαΑσφαλιστήρια ΣυμβόλαιαΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΓΚΛ20Γενική ΣυνέλευσηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔημοπρασίεςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΡΓΑΣΙΑΕΣΠΑΕγγραφέςΕυχαριστήριο ΜήνυμαΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΘαλάσσια Μέσα ΑναψυχήςΘαλάσσια Παιδική ΧαράΙωάννης ΠλακιωτάκηςΚ.Υ.ΑΚΥΑΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑΛιμενικό ΣώμαΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣΜΙΣΘΩΜΑΤΑΜήνυμα ΤαμίαΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣΠΡΑΚΤΙΚΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΠΩΛΕΙΤΕΠαραχώρηση Απλής Χρήσης ΑιγιαλούΣυνάντηση με την υφυπουργό οικονομικώνΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΤροποποίηση Γενικού Κανονισμού ΛιμέναΥπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΥπουργική ΑπόφασηΥπουργό ΤουρισμούΥφυπουργός Πολιτισμού & ΑθλητισμούΧρήση Πλωτών ΕξεδρώνΧρήσης Πλωτής Εξέδρας

Τελευταία νέα του Πανελλήνιου

Παρακαλούμε απαντήστε σε σύντομες ερωτήσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μαζί σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.