header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας.

Οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας.

 Κέρκυρα, 03/02/2021 

Αρ. Πρωτ.: 182 

Προς: κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών, 

μέσω email yfyp.fpdp@minfin.gr 

Κοιν.: 1.κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας, 

μέσω email: ypep@primeminister.gr 

2. κ. Σπυρίδωνα- Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 

μέσω email: minister.sec@mnec.gr 

3. κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού, 

μέσω email: mintourismgr@gmail.com 

 ΘΕΜΑ: Οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας. 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, 

Το 2021 για τον τουρισμό είναι μια δύσκολη εξίσωση και δεν προσφέρεται για προγνωστικά. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που εμφανίζονται και μάλιστα σε χώρες που είναι παραδοσιακές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Μ. Βρετανία. Προφανώς θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα ζητήματα και είναι ο βασικός λόγος που το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένο για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενόψει των παραπάνω θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων μας, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την υγειονομική κρίση. 

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και με την παράταση της πληρωμής των δόσεων για συμβάσεις που είχαν συναφθεί κατά την περσινή περίοδο και ισχύουν για τρία χρόνια. 

Ειδικότερα, για την φετινή περίοδο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 47458 ΕΞ 2020 (ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020), η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31-03-21, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30-04-21 και η τρίτη δόση μέχρι τις 31-05-21. 

Ζητάμε να τροποποιηθεί η εν λόγω διάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και για την φετινή περίοδο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30-06-21, η δεύτερη δόση μέχρι τις 31-07-21 και η τρίτη δόση μέχρι τις 31-08-21. Επίσης, ανάλογη ρύθμιση, ως προς το χρόνο καταβολής των δόσεων, να ισχύσει και για τις συμβάσεις που θα συναφθούν για πρώτη φορά, φέτος. 

Προς ενίσχυση της θέσης μας και του αιτήματός μας, σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινές υπουργικές αποφάσεις, ακόμα και σήμερα οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμα οι επιχειρήσεις μας θα παραμείνουν κλειστές, καθόσον αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Θυμίζουμε πως και πέρσι είχε προβλεφτεί ανάλογη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος (60%) σε παρόμοιες συνθήκες που και σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ανάλογες γενναίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και σήμερα για να μπορέσει ο κλάδος μας να είναι βιώσιμος και παράλληλα να στηρίξει την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. 

Ωστόσο, αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε εκ νέου την ουσιαστική στήριξή σας, καθώς ο «υγειονομικός πόλεμος» είναι ταυτόχρονα και οικονομικός και διαβλέπουμε τις τεράστιες συνέπειες των τωρινών συνθηκών στην καλούμενη ‘επόμενη ημέρα’. 

Δελτιο Τυπου Πανελληνιου

 

Γρήγορη αναζήτηση με Tags

Τελευταία νέα του Πανελλήνιου

Παρακαλούμε απαντήστε σε σύντομες ερωτήσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μαζί σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.