header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ
ΚΕΡΚΥΡΑ 9/08/2021

Σε συνέχεια προγενέστερων ενημερώσεών μας και κατόπιν από συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις του Συνδέσμου μας για την βελτίωση διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις τοποθέτησης πλωτών εξεδρών για τους σκοπούς εξυπηρέτησης των θαλασσίων μέσων αναψυχής, σας ενημερώνουμε δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ.: 3122.2/54046/2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3543/Β/3-8-2021) με θέμα «Τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, επιφάνειας μέχρι εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση.». Σας παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρο το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης, αλλά ειδικότερα σας γνωρίζουμε τις εξής σημαντικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει:  

Το άρθρο 4, με θέμα «Διαδικασία έκδοσης απόφασης τοποθέτησης και χρήσης πλωτών εξεδρών», τροποποιήθηκε ως εξής:
Παλιά ΔιάταξηΤροποποιημένη Διάταξη
Δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός (01) έτους μεταξύ δύο διαδοχικών περιόδων χρήσης της πλωτής εξέδρας,  Δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο (02) συνεχόμενων περιόδων χρήσης χωρίς να έχει τοποθετηθεί η πλωτή εξέδρα, υπό την προϋπόθεση ότι η πλωτή εξέδρα έχει τοποθετηθεί κατά την πρώτη χρήση. Άλλως, δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας (01) περιόδου χρήσης της πλωτής εξέδρας χωρίς να έχει τοποθετηθεί, σε περίπτωση που δεν πληρείται η προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου.  
Το άρθρο 10, με θέμα «Υποχρεώσεις», τροποποιήθηκε ως εξής:
Παλιά ΔιάταξηΤροποποιημένη Διάταξη
Η αποθήκευση της πλωτής εξέδρας μετά την αφαίρεσή της από την θάλασσα γίνεται σε χώρο επιλογής του φυσικού ή νομικού προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η απόφαση, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι χώρος αιγιαλού και παραλίας.  Η αποθήκευση της πλωτής εξέδρας μετά την απόσυρσή της, μπορεί να γίνεται και σε χώρο αιγιαλού και παραλίας, εκτός Θ.Ζ.Λ., τον οποίο καθορίζει η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, η οποία ορίζει ταυτόχρονα και το σχετικό αντάλλαγμα –μίσθωμα.  
Η αποθήκευση της πλωτής εξέδρας μετά την αφαίρεσή της από την θάλασσα γίνεται σε χώρο επιλογής του φυσικού ή νομικού προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η απόφαση, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι χώρος αιγιαλού και παραλίας.  Αποσύρει την πλωτή εξέδρα και την αγκύρωσή της μετά τη λήξη του μέγιστου χρονικού διαστήματος που επιτρέπεται η παραμονή αυτής  
Το άρθρο 11, με θέμα «Συνθήκες πρόσβασης στις πλωτές εξέδρες από και προς την ξηρά», τροποποιήθηκε ως εξής:
Παλιά ΔιάταξηΤροποποιημένη Διάταξη
Για την εξυπηρέτηση, και μόνο, της πρόσβασης προς και από τις πλωτές εξέδρες από και προς την ξηρά, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως, τυχόν, ιδιαιτερότητες της περιοχής, είναι δυνατή η τοποθέτηση συναρμολογούμενου διαδρόμου (πλατφόρμας) πλωτού ή μη, μέγιστου πλάτους 1,5 μ. καθώς  Για την εξυπηρέτηση, και μόνο, της πρόσβασης προς και από τις πλωτές εξέδρες από και προς την ξηρά, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως, τυχόν, ιδιαιτερότητες της περιοχής, είναι δυνατή η τοποθέτηση διαδρόμου (πλατφόρμας) πλωτού ή μη, μέγιστου πλάτους δύο μέτρων (2,00 μ).  

Το χωρίο της πργ. 2 του άρθρο 3, με θέμα «Τοποθέτηση και χρήση της πλωτής εξέδρας, πργ. 2», το οποίο όριζε ότι «για λόγους ασφαλείας, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ διαδοχικών πλωτών εξεδρών δεν δύναται να είναι μικρότερη από 300 μέτρα», καταργήθηκε εξ ολοκλήρου.

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών για την μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος χρήσης των πλωτών εξεδρών που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των θαλασσίων μέσων αναψυχής. Θεωρούμε ότι, ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών, έχουμε κατορθώσει να πείσουμε τους Κυβερνητικούς Φορείς ότι το ισχύον οικονομικό αντάλλαγμα είναι αρκετά βαρύ για τους εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής και προσδοκούμε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει μια γενναία μείωση μόνο προς τους εκμισθωτές του κλάδου μας.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και σας υπενθυμίζουμε την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου μας καταβάλλοντας την ετήσια συνδρομή σας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει.

Δελτιο Τυπου Πανελληνιου

Επισυνάπτεται:

  1. Η υπ’ αριθ.: 3122.2/54046/2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3543/Β/3-8-2021)

Γρήγορη αναζήτηση με Tags

20 Γενικός Κανονισμός Λιμένα20222023COVID-19e-ΔΛΑK.Y.AkitesurfNέαPARACRAFTSAFE WATERSPORTSWing-FoilingΑΓΓΕΛΙΕΣΑΔΕΙΕΣ ΘΜΑΑΙΓΙΑΛΟΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΚΑΦΩΝΑετοσανίδαΑσφαλιστήρια ΣυμβόλαιαΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΓΚΛ20Γενική ΣυνέλευσηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔημοπρασίεςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΡΓΑΣΙΑΕΣΠΑΕγγραφέςΕυχαριστήριο ΜήνυμαΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΘαλάσσια Μέσα ΑναψυχήςΘαλάσσια Παιδική ΧαράΙωάννης ΠλακιωτάκηςΚ.Υ.ΑΚΥΑΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑΛιμενικό ΣώμαΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣΜΙΣΘΩΜΑΤΑΜήνυμα ΤαμίαΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙΝΕΑΝΙΚΟΣ ΙΩ. ΣΠΑΝΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣΠΡΑΚΤΙΚΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΠΩΛΕΙΤΕΠαραχώρηση Απλής Χρήσης ΑιγιαλούΣυνάντηση με την υφυπουργό οικονομικώνΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΤροποποίηση Γενικού Κανονισμού ΛιμέναΥπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΥπουργική ΑπόφασηΥπουργό ΤουρισμούΥφυπουργός Πολιτισμού & ΑθλητισμούΧρήση Πλωτών ΕξεδρώνΧρήσης Πλωτής Εξέδρας

Τελευταία νέα του Πανελλήνιου

Παρακαλούμε απαντήστε σε σύντομες ερωτήσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μαζί σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.