
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα με τραυματισμό ανηλίκων κατά τη διενέργεια θαλάσσιων μέσων αναψυχής συνέβη στη Μύκονο.
Όπως γράφει το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας:
Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, από τον ιδιοκτήτη επιχείρησης εκμίσθωσης Θ.Μ.Α. που δραστηριοποιείται στην περιοχή Πλατύς Γιαλός Μυκόνου για τραυματισμό τριών (03) ανηλίκων στην περιοχή.
Ειδικότερα , θαλάσσιο μοτοποδήλατο που ανήκει στο Θ/Γ -Α/Ψ «ΜΟΚΑ» σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών, με χειριστή έναν 13χρονο αλλοδαπό, συγκρούστηκε πλαγίως με πνευστό Θ.Μ.Α. «θαλάσσιος καναπές» ελκόμενο από το Ε/Π-Τ/Χ σκάφος «ΒΚΠ» Τ.Μ. 636, επί του οποίου επέβαιναν τέσσερις (04) αλλοδαποί ανήλικοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκ των τεσσάρων επιβαινόντων στο πόδι κατά την προσπάθεια απώθησης του θαλάσσιου μοτοποδηλάτου.
Η 15χρονη αλλά και δύο (02) 12χρονοι διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρο όχημα σε ιδιωτική κλινική, προκειμένου τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όπου διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω υπέστη κάταγμα δεξιάς κνήμης και παρέμεινε για νοσηλεία μέχρι βραδυνές ώρες χθες, οπότε και εξήλθε. Οι δύο (02) ανήλικοι υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών εξήλθαν.
Από το Λιμεναρχείο Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν ο 13χρονος για παράβαση του άρθρου 314 Π.Κ. «ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ»και ο 55χρονος πατέρας του για παράβαση του άρθρου 360 Π.Κ. «ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ».
Η παραπάνω είδηση θα μείνει στην επικαιρότητα για λίγες ημέρες, αλλά το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μπορούμε να υποθέσουμε όμως, μετά βεβαιότητας, πως η Λιμενική Αρχή θα διερευνήσει το περιστατικό, και στη συνέχεια οι υπαίτιοι (λογικά μέσω ασφαλιστικής εταιρίας) θα κληθούν να πληρώσουν αποζημίωση στους τραυματίες που υπέστησαν σωματική βλάβη. Η υπόθεση μπορεί να λήξει με κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και θα καταλήξει στα δικαστήρια για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες.
Ακόμα και αν ο εκμισθωτής θαλασσίων μέσων αναψυχής ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (για τη διενέργεια ελκόμενων θαλάσσιων φουσκωτών), είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες για τον χειρισμό ενός jet ski από έναν ανήλικο χειριστή σε μια πολυσύχναστη παραλία και μάλιστα τη στιγμή που στην ίδια παραλία διενεργείται νόμιμα εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής.
Πέρα, δηλαδή, από τις ευθύνες που θα αποδοθούν από την έρευνα της λιμενικής αρχής, δεν υπάρχει κάποιος που θα απαντήσει στο ερώτημα «για ποιους λόγους συνέβη το ατύχημα;» αλλά και στο «πώς θα αποφευχθεί ένα παρόμοιο ατύχημα στο μέλλον;» με προτάσεις για συγκεκριμένους κανονισμούς κλπ. που πρέπει να τεθούν σε ισχύ.
Ποτέ δεν δημοσιεύονται πορίσματα ερευνών για παρόμοια ατυχήματα, αλλά ούτε καν επαρκή πληροφόρηση για τα συμβάντα αυτά, ώστε να εντοπισθούν οι πηγές των επαγγελματικών κινδύνων, να διαπιστωθεί με ποια μέτρα ασφαλείας και σε πιο βαθμό μπορούν να εξαλειφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι, να καταγραφούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία εφαρμόζονται και να προταθούν νέα συμπληρωματικά μέτρα για τον έλεγχο κινδύνων. Η μελέτη επαγγελματικού κινδύνου αποτελεί ένα αποτέλεσμα συνεχούς πληροφόρησης, συνεργασίας, καταγραφής και μελέτης των συνθηκών εργασίας όσον αφορά την κυκλοφορία των θαλασσίων μέσων αναψυχής και τον προσδιορισμό των βλαπτικών παραγόντων που οδηγούν σε παρόμοια ατυχήματα.
Πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα ατυχήματα που σχετίζονται με θαλάσσια μέσα αναψυχής μας αφορούν όλους και ειδικότερα εμάς σαν επαγγελματικός κλάδος. Η δημοσίευση με απόλυτη διαφάνεια όλων των γεγονότων είναι προς το συμφέρον του κοινού αλλά και της θαλάσσιας ασφάλειας γενικότερα. Η μυστικοπάθεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, αντίθετα η συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Σύνδεσμό μας είναι αναγκαία.
Τα αποτελέσματα της διερεύνησης παρόμοιων ατυχημάτων καταδεικνύουν ότι οι εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής τείνουν να συμμορφώνονται ολοένα και περισσότερο με την ισχύουσα νομοθεσία για την πρόληψη ατυχημάτων. Δεδομένου ότι είναι επαγγελματίες και θέλουν, εκτός των άλλων, να προστατεύσουν την επένδυσή τους, οπότε δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν πρακτικές, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη τους και να ζημιώσουν την εμπορική τους δραστηριότητα. Από την άλλη, ιδιώτες που χρησιμοποιούν θαλάσσια μέσα αναψυχής φαίνονται να είναι πιο χαλαροί στην δραστηριοποίησή τους και δεν πληρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
